Drept Civil – Contracte.

1.    Drepturile mandatarului

-          Dreptul de a se abate de la instructiunile primite de la mandatar in anumite imprejurari justificate.

-          Dreptul de a substitui o alta persoana in executarea mandatului.

-          Dreptul de a exercita drepturile mandantului, fata de terti.

-          Dreptul de a proceda la vanzarea bunurilor, in caz de urgenta

-          Dreptul de retentie asupra bunurilor primite.

 

Dreptul mandatarului de a se abate de la instructiunile primite de la mandatar, poate fi fi exercitat atunci cand se afla in imposibilitatea de a-l instiinta in prealabil pe mandant si se poate prezuma ca acesta ar fi aprobat abaterea daca ar fi cunoscut imprejurarile care au determinat-o.

Dreptul mandatarului de a se substitui o alta persoana pentru executarea mandatului se poate exercita chiar in absenta unei autorizari exprese in conditiile in care:

-          Imprejurari neprevazute il impiedica sa duca la indeplinirea mandatului.

-          Ii este imposibil sa-l instiinteze inainte pe mandant asupra acestor imprejurari.

-          Se poate prezuma ca mandantul ar fi aprobat substituirea daca ar fi cunoscut imprejurarile ce o justifica.

Mandatarul are si dreptul de retentie asupra bunurilor primite de la mandant cu ocazia executarii mandatului ori pe seama acestuia.

 

2.    Incapacitatea de a cumpara drepturi litigioase: Definitie, ratiunea reglementarii, sanctiune, durata si intinderea incapacitatii.

Durata se intinde pe perioada exercitarii effective a activitatii de infaptuire a actului de justitie care determina aplicarea incapacitatii.

Ratiune. Apararea principiilor justitiei.

Sanctiune. Nesocotirea acestei incapacitati sunt lovite de nulitate …. ... Nulitatea relative poate fi invocata si atunci cand mandatarul l-a reprezentat atat pe comparator cat si pe vanzator la incheierea contractului de vanzare (dubla reprezentare).

Intinderea incapacitatii. Dreptul este litigios daca exista un proces inceput si neterminat cu privire la existenta sau intinderea sa.

 

3.    Incapacitatea de a cumpara drepturi litigioase

Sub sanctiunea nulitatii absolute, judecatorii, procurorii, grefierii, executorii, avocatii, notarii publici, consilierii juridici si practicienii in insolvent a nu pot cumpara, direct sau prin persoane interpuse, drepturi litigioase care sunt de competenta instantei judec atoresti in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea (art. 1653 alin. (1) Cod civil).

Exceptiile prevazute la art. 1653 alin. (2) Cod civil aduc precizari importante privind intinderea acestor interdictii. Astfel, este permisa:

- cumpararea drepturilor succesorale ori a cotelor-parti din dreptul de proprietate de la comostenitori sau coproprietari, dupa caz . Din interpretarea acestui aliniat se intelege ca, in cazul unui litigiu, indiferent de functia sa de notar, avocat, judecator, grefier etc., persoana care este direct implicata, in sensul ca are dreptul la o cota parte din dreptul de proprietate, poate cumpara cotele -parti ale celorlalti mostenitori.

- cumpararea unui drept litigios in vederea indestularii unei creante care s -a nascut inainte ca dreptul sa fi devenit litigios . Daca exista o creanta asupra bunului nascuta anterior litigiului, este valabila achizitionarea acelui bun, indiferent de calitatea sau functia dobanditorului.

- cumpararea care s-a facut pentru apararea drepturilor celui ce stapaneste bunul in legatura cu care exista dreptul litigios. Cel ce stapaneste bunul nu este intotdeauna si persoana care are dreptul de proprietate. In aceasta situatie persoana poate sa cumpere dreptul litigios, indiferent daca ar exista aparent o situatie din cele prevazute la art. 1653 alin. (1) Cod civil. Singura dovada care trebuie facuta este aceea a stapanirii bunului mai i nainte de interventia litigiului.

 

4.    Categoriile de persoane carora le este interzis sa cumpere anumite bunuri

Sunt incapabili de a cumpăra, direct sau prin persoane interpuse, chiar şi prin licitaţie publică:

a) mandatarii, pentru bunurile pe care sunt însărcinaţi să le vândă; excepţia prevăzută la Art. 1304 alin. (1) rămâne aplicabilă;

b) părinţii, tutorele, curatorul, administratorul provizoriu, pentru bunurile persoanelor pe care le reprezintă;

c) funcţionarii publici, judecătorii-sindici, practicienii în insolvenţă, executorii, precum şi alte asemenea persoane, care ar putea influenţa condiţiile vânzării făcute prin intermediul lor sau care are ca obiect bunurile pe care le administrează ori a căror administrare o supraveghează.

(2) Încălcarea interdicţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se sancţionează cu nulitatea relativă, iar a celei prevăzute la lit. c) cu nulitatea absolută.

 

 

 

http://www.beckshop.ro/fisiere/6227_fp_2955_noul-cod-civil-comentarii-doctrina-jurisprudenta-vol-iii_extras.pdf